dimarts, 19 d’octubre de 2010

setmana del 18 al 24 d'octubre

Bona tarda,

Us presento l'api-rave! Així com alguns de vosaltres coneixieu el nap i d'altres no, gairebé segur que només els militants ja haureu provat abans l'api-rave. És una arrel deliciosa poc coneguda al nostre país però molt coneguda a, per exemple, França. L'any passat vau provar el seu parent, el coli-rave, que també és un estranger per la nostra cuina! L'api-rave té moltes possibilitats a l'hora de cuinar-lo, tant cru com cuit; se'n consumeix l'arrel pelada. Penjarem aviat alguna recepta al bloc.

Aquest és un mes d'arrels; a la caixa de verdura trobareu, a part de l'api-rave, l'all, les benconegudes patates i les benestimades pastanagues, el nap (que pot ser des d'arrodonit i rosa-pàlid fins a marrós fosc i allargat) i la olorosa xirivia. Amb la glaçada la majoria de fruits es retiren; les plantes bé morint-se o bé preparant la hivernació. Seguim posant, però, carbassa i més endavat tomàquets de penjar: fruits que es guarden en llocs freds, secs i foscos com també les patates. I de fulles arriben els enciams tous després dels cabdells de la Tudela Manlleuenca i espinacs dolços per nodrir l'esperit! Aquest mes a través de la cuina d'aquestes menges ens alimentem per a la concentració tranquila; de les hores de llum, de l'escalfor que desapareix a les nits, dels pensaments, de les motivacions, del que sigui.

I encara queden papallones... moltes i de molt boniques, i encara orugues, i encara ous que somien la primavera.

 

Aquesta setmana passada va ser especial, perquè dissabte ens vam reunir l'Àdam, la Debs, en Manel, la Lauren, la Gala, en Xox i la Leti, la Nucs, la Belinda i en Quim, en Pere, en David, la Nia i la Mima... i vam collir cap a 4000kgs (!) de patates plantades a uns 1200m sobre el nivell del mar, al camp més alt de l'Avenc de Tavertet. De seguida que tinguem fotos les penjarem al bloc i tandebò a la premsa comarcal. És la nostra recuperació particular de l'antiga feina de plantar la "patata de llavor", que ha de ser cultivada a altura. La gent més gran recorda com s'havien fet patates al Pla d'Aiats. Hi hem fet les varietats Bufè, Bufè Negra, Mora i Kenebec i s'hi han fet estupendament, "en la seva salsa", com als Andes. Tidrem a la venta, doncs, els exemplars més grans per al consum i els exemplars mitjans i petits per a veta de llavor per l'any que ve.

 

Aquesta setmana és especial també perquè vénen persones a Manlleu que no són fàcils de trobar-se. Per una banda el dijous en Mariano Bueno, un gairebé "gurú" de l'agricultura ecològica i de molts altres temes interessants com la geobiologia i la bioconstrucció. I per altra banda dissabte ve en Xavier Uriarte, també "gurú" de la medicina natural. Si voleu sentir a qualsevol dels dos, o a tots dos, us adjunto la informació al mail i al bloc.

Pel que fa a la compra d'excedents i fruita a banda de la caixa de verdura, tindrem:

 

Pera Conference a 2'20€/kg (suposo que aquesta setmana sí)

Pruna morada a 2'38€/kg

Préssec de vinya a 2'38€/kg

Nectarina a 2'38€/kg

Poma Golden a 1'45€/kg

Plàtans?

 

D'excedents de l'hort tenim:

Remolatxa a 1€/kg

Bledes a 1€/kg

All sec a 4'5€/kg

Patates Kenebec a 1€/kg i a 0'90€/kg a partir de 10kgs

Patates del Bufè blanca a 1'80€/kg

Patates del Bufè morada a 2'20€/kg


Que tingueu una bona setmana!


Adjut cartell xerrada Mariano Bueno.

Info per la xerrada de Xavier Uriarte:


"dissabte 23 d'octubre oferirem la xerrada "PROS I CONTRES SOBRE LES VACUNES", a càrrec del Dr. Xavier Uriarte. es farà al centre TAO de Manlleu, a les 4 de la tarda. El preu de l'entrada és de 10€. Les inscripcions es realitzen a la botiga ECOBIOLOGIC que es troba al C.Montseny 27 de Manlleu. Si algú interessat té dificultat per venir que es posi en contacte via mail."
--


Salut i bons aliments!

David, Nia i Mima

 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada