dilluns, 25 d’octubre de 2010

setmana del 25 al 31 d'octubre

Bon dia!

Quin vent que bufa avui!  Ahir al vesprejar el cel era vermellós i ja ho diuen que cel rogent, pluja o vent!  El sol encara és fort, però, i això ajuda a seguir amb ganes de plantar faves i ben aviat també alls, perquè vagin brotant dins la terra i surtin per avançar la primavera...  La Lauren els ha estat desgranant aquest matí mentre en David preparava la terra i aquesta tarda en farà uns rengles.  Aquest any, cada all a pam i ben calçats; que volem unes cabesses tant grosses com les d'en Manel!!

La setmana passada prometia i no ens va decebre: encara estem eufòrics amb la visita d'en Mariano i ja tenim ganes de posar en pràctica tots els bons consells i noves tècniques com ara utilitzar l'àcid làctic per atacar el mildiu i altres fongs!  Sobretot en Mariano ens va instigar a experimentar, com ara en la conservació de les pastanagues; provar-ho de diverses maneres per tal de veure quina és la que ens funciona millor a nosaltres.  Unes les colgarem amb palla, d'altres amb manta tèrmica, algunes les estratificarem amb sorra i les altres les deixarem tal qual!  Una altra de les coses que ens va fer notar i que sabem, però que no hem tingut temps de dedicar-nos-hi aquest any, és d'incorporar moltes i variades aromàtiques  i medicinals entre els nostres cultius; sobretot la simpàtica alfàbrega, de la qual aquest any només teníem una planta!!  Per tant ja tenim encarregat planter d'aromàtiques ecològic per anar plantant i reforçant la salut del nostre hort.  
El que més em va agradar era com en Mariano parlava de les plantes talment com si fossin persones, i és que tots els éssers vius funcionem similarment... Es veu que segons el que les envolta, segreguen unes o altres substàncies per anar-se equilibrant, com la capacitat homeostàtica de qualsevol de nosaltres!  Així doncs, per exemple, quan les ataca un altre ésser viu exhalen repelents!  Quan estan dèbils també ho fan saber i si estan fortes i sanes pocs s'atreviran a atacar-les...  Així doncs el secret és tenir des de bon principi plantes vigoroses i sanes en un entorn saludable per elles.
La segona cosa que ens va explicar i que ens va encantar, va ser sobre el fet de menjar local.  Com que les plantes del nostre entorn estan sotmeses als mateixos agents estressants que nosaltres i s'autoregulen i s'adapten en funció d'aquest medi, quan ens les mengem és com si d'alguna manera ens vacunéssim d'aquests agents estressants que ens podrien fer mal a nosaltres.  Molt lògic, oi? Per tant quan mengem aliments cultivats al nostre entorn immediat afavorim la prevenció de la nostra salut amb una espècie d'homeopatia involuntària.
Tot el que va dir en Mariano tenia tant de sentit, sobretot als nostres oïdes i ulls que hem estat vivint això de primera mà però que no hi trobàvem l'explicació científica!
En tot cas haurem de fer un resum de tot plegat i ho compartirem amb vosaltres al bloc ben properament.
en Mariano firmant-nos el seu inspirador i molt usat llibre, al costat de l'hort del Dolcet

Pel que fa a la fruita aquesta setmana, queden escassos quilos de préssec i nectarina i per tant hi haurà poca varietat fins que apareguin els cítrics, que s'estan acabant d'endolcir als arbres del sud càlid...

Últims préssecs i nectarines:  2,38€/kg
Pomes golden i royal gala: 1,40€/kg
Pera Conferència: 2'20€/kg
Pruna morada: 2'38€/kg
Plàtans (aquesta setmana sabrem el preu)

D'excedents de l'hort oferim:

Espinac a 3,90€/kg
Bleda a 1€/kg
Remolatxa a 1€/kg
Patates Kenebec a 0,90€/kg a partir de 10kgs
Patates Bufet Blanca a 1,80€/kg
Patates Bufet Morada (Negra) a 2,20€/kg
Api i apirave a 2€/kg

Que tingueu una bona setmana!


--

Salut i bons aliments!
David, Nia i Mima


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada