dijous, 20 de gener de 2011

setmana del 17 al 23 de gener


Bon dia,


Aquesta nit passada l'halo de la lluna ens era visible i semblava abraçar-nos enmig d'una nit ben clara.  En efecte, és lluna  plena.  Ha set també una nit que anunciava més nits fredes.  Tot i així, avui no hem tingut gaire boira i ara mateix hi ha un sol ben bonic i benèvol que ens deixarà fer bé la feina.

Sobre l'anterior correu, on us apuntava sobre els sorprenents moments primaverals d'alguns dies passats, tinc una fe d'errades:  l'Oriol emigra a l'hivern i per tant l'Àdam m'ha fet saber que es tracta d'un pica-soques.De fet dies enrere en vam veure un pìcant descaradament a uns metres de nosaltres,amb el seu so penetrant una de les branques del vell fréixer.

Coincidint amb la lluna plena d'ahir, i precisament per aquesta raó,en David va sembrar ahir al matí Pebrots del Padró (o del Perdó,hehe); l'any passat vam fiar-nos que el planterarire en tindria i no va ser així(!!!)i per tant aquest estiu passat no vau poder gaudir d'una de les delicatessens de l'hort,  controvertida com la remolatxa, tot s'ha de dir; ja que el lpicant o bé alça passions o bé arruga cares.  Val a dir que nosaltres en vam menjar algun de l'hort d'en Manel, i vam acabar de constatar que aquests pebrots tenen una característica curiosa, i és que si a principi de temporada és cert que la majoria no piquen i alguns sí, a final de temporada val més no arriscar perquè tots piquen i molt!  Tot i així hi ha en Boris per exemple que se'ls menjava crus, sencers, amb llavors i tronquet, com si fossin llaminadures.

Tant les llavors de pebrot com les de tomàquet nostre de fa dos anys, les ha sembrat en safates alveolades i les ha col·locat sobre un "llit calent" dins l'hivernacle.  El llit calent és bàsicament una capa gruixuda de fems de cavall (d'en Nervo i d'en Tulipa) frescos, cobert per una capa de compost.   Quan comença a fermentar el fems aquesta plataforma agafa temperatura i ajuda a germinar les llavors que, altrament, esperarien a fer-ho a la primavera perquè ara fa massa fred.  El que aconseguim d'aquesta manera és que quan arribi la primavera poguem transplantar ja les petites plantules i per tant avanaçar una mica l'inici de la collita.

Les notícies de l'hort seran les darreres d'aquesta temporada, i ara ens prendrem uns dies de repòs, reflexió i planificació de la primavera.  És una feina molt necessària, nogensfàcil però alhora engrescadora —sobretot la del repòs! ;-)  També anirà bé per contestar alguns correus pendents que no he oblidat però no he tingut temps de respondre.

Així doncs aquesta és la última setmana que us servim caixes de verdura fins a nou avís!  Esperem que la primavera sigui calentona i poguem recomençar a finals de març o principis de primavera.
Les caixes aquesta setmana han dut i duen una mica de tot, amb la novetat del fesolet de Santa Pau cultivat aquí a Manlleu, que aquest any ha sortit molt bé!  S'han de deixar en remull 8-10hores abans de coure i hi ha qui per fer-los més suaus hi posa una culleradeta de bicarbonat. 

Queda una caixa de pomes i una de peres, però no he tingut temps d'oferir-vos ni pa ni formatge, i ja estem acabant la setmana. Així que,si voleu afegir alguna cosa a la darrera caixa, tenim:

Pomes Golden a 1'45€/kg
Pera Conferència a 2'20€/kg

Potser durant el mes de març tot i no servir caixes de verdura, donarem l'opció de seguir fent comanda de fruita, formatges, mel, ous, etc.  Si mentre som fora voleu seguir consumint verdura ecològica, us podeu atansar a la plaça de Vic. A la petita Plaça del Pes que hi ha darrera 'Ajuntament, hi trobareu la botiga Arrel de l'Andreu, que és un bon segal que compra i ven fruites i verdures ecològiques, i que procura una bona representació local quan el clima ho permet.  Al mercat, sembla ser que en Gerard del Bellpuig i en Josep Maria Gamisans també han decidit treballar menys amb aquest fred,però en canvi trobareu la parada d'uns Centellencs arriats que ofereixen el seu producte i també fan una mica de compra-venta (diumenges fan parada a Centelles).  En Gamisans i en Gerard també deuen obrir les seves agrobotigues de la Guixa i Taradell un parell de dies la setmana.  I finalment suposo que a l'Ecobiològic de Manlleu faran dur alguna fruita i verdura de Lleida.

Moltes gràcies per la vostra fidelitat durant aquest temps, ja sigui rebent cada setmana la caixa, fent-nos de punt de recollida, coneixent el nostre projecte, llegint algun correu de tant en tant i/o pensant algun dia en nosaltres.  La veritat és que tot i ser una feina dura i cansada, també és bonica i plena, i tots vosaltres també sou part d'això!Així doncs, cuideu-vos i fins ben aviat!

-- 
Salut i bons aliments!
David, Nia i Mima


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada