dilluns, 25 d’abril de 2011

setmana del 25 d'abril a l'1 de maig


Bona nit!  O bon dia!


Un dels temes que cultivem entre les línies de verduretes és l'agroecologia.  Un altre és la sobirania alimentària.  Venim a dir que l'agricultura ha de tornar una mica enrere i mirar què podem aprofitar de la saviesa dels nostres avantpassats, i fusionar-ho en temps real amb la tecnologia d'avui en dia.  Però hem de ser critics amb el què fem i alhora respectuosos amb tot allò que no hem creat sinó que ens crea: la naturalesa, el nostre medi, allà on vivim i ens desenvolupem, la nostra terra.   El model agrari químic du a la degeneració de la biodiversitat.  En agricultura ecològica no només es respecten les cadenes tròfiques naturals, sinó que el propi respecte per aquestes formes de vida en crea més i més i més en un espiral de fractalitats entrellaçades.  Amb l'ús de pesticides i productes tòxics s'estronquen.
Els nostres avantpassats, quan van començar a fer agricultura fa uns deu mil anys, cultivaven a Mesopotàmia 500 espècies de plantes diferents.  Avui dia se'n cultiven bàsicament 4: l'arròs, el blat de moro, la soja i el blat.  I dues d'aquestes espècies ja tenen el transgènic patentat.  Amb la conseqüent desaparició de milers d'espècies que per algun motiu o altre depenen d'un cultiu concret; que haurien de tenir uns mínims drets, almenys a viure sense ser aniquilat per raons econòmiques.  
Perquè l'agricultura ecològica sigui agroecologia s'ha de rediversificar la vida i ser socialment conscient, actiu, crític.
La sobirania alimentària és el dret a poder alimentar-se de la terra.  Les persones, les poblacions, amb els nostres propis recursos i sense estar sotmesos a la màfia internacional que du el control dels fàrmacs, els pesticides i les llavors.
Així que aquesta temporada hemvolgut crear un nou fluxe de carboni extens i rebel, format de patates de vàries varietats, melons, carbasses diverses, alls, cebes, remolatxes, tomàquets variats, cogombres, escaroles, pastanagues, porros, ceba de figueres, valenciana, vigatana; enciams de colors i textures diferents, bròquil verd i bròquil lila, estèvia, cibulet, farigola, espìgol, aufàbrega, cabdells de tudela, tarongina, julivert, coriandre, colirave, maduixeres, cols de cabdell, xirivies, espinacs, pebrots verds, vermells i xoricers, aubergínies negres i blanques, faves, pèsols, ravenets, esparregueres, mentes, sàlvia, romaní, marduix, sajolida, valeriana, orenga, girasols, consoldes i altres flors, cards, bledes, rave picant europeu i unes quantes "males herbes".
Gràcies per donar-nos l'oportunitat d'aprendre a cultivar aquestes plantes.  La nostra intenció és aprendre a cultivar-ne cada vegada més!

Després d'aquesta parrafada, la llista per aquesta setmana és molt més curta.  Les caixes duran porros, pastanagues, ceballot,alls tendres, bledes, enciams i un grapat de faves tendres.  Són les primeres que collim i són tant tendres que es mengen amb casaca.  
 

Entregarem les comandes als llocs i dies acordats o podeu venir-ho a recollir a l'hort previ correu o truc avisant el dia i l'hora.  Les recollides:
A l'HortViu: preferiblement dimarts tarda, dimecres, dijous fins les 18 o divendres a partir de les 13h
Espai Solidari de Manlleu: divendres a partir de les 11h
Encarna de Vic: dimarts a partir de les 9h del matí
Tot Natural de Vic: divendres a partir de les 9h
L'Aura de Manlleu: dijous a partir de les 10hUs anoto els excedents i complements.

Recordeu que podeu encarregar qualsevol d'aquests productes preferiblement via web, entrant a http://www.communia.info/hortviu/ amb les vostres claus d'accés, o bé responent a aquest correu amb la vostra comanda.  Si no teniu claus d'accés i en voleu tenir, envieu-nos un mail i us donarem d'alta.
No s'ha d'encarregar la caixa de verdura si ja heu confirmat la vostra continuïtat. Només s'ha de fer comanda si voleu complements.

Comanda de FORMATGES ECOLÒGICS (la setmana passada es van disculpar perquè anaven molt liats i no van poder entregar la comanda) de Les Lloses fins demà dimarts a les 10h, per rebre a partir de dijous 14; responent a aquest correu o a l'aplicatiu:
Formatge de llet pasteuritzada de vaca 14€/kg
               El petit fa aproximadament 400g
               El gran aprox. 700g
Tarrina de Formatge fresc (pes net aprox 150g) a 2'50€
Crema per untar, aprox. 250g (molt bo, amb un punt àcid) 2'50€
 
Comanda de VERDURA ECOLÒGICA, fins dijous migdia pels de Centelles i Manlleu.  Dijous vespre baixarem a Centelles i divendres matí a l'Espai Solidari de Manlleu.  També podeu recollir-ho a l'hort qualsevol dia, si ens ho feu saber abans.

Enciam tou o de seda a 1,45€
Alls tendres a 1,50€/manat
 
Comanda d'OUS DE PAGÈS —de l'Àvia—, L'alimentació de les gallines és natural (restes de verdura, blat de moro i blat) i tenen excés a l'exterior però el gra no és ecològic; comandes fins dijous al migdia:
1'50€ 1/2 dotzena; 3€ la dotzena
 
Comanda de FRUITA ECOLÒGICA quan més aviat millor, anotem comandes fins esgotar existències:

Poma Golden o Fuji 1,70€/kg
Plàtans de Canàries 2,85€/kg
Taronja de taula 1,85€/kg
Taronja de suc 1,65€/kg
Llimones a 1,85€/kg
Pera Conferència 2,70€/kg
Kiwi a 3,20€/kg 
 
CONSERVA de tomàquet ecològic i biodinàmic triturat de Cal Valls (670g) a 1,50€/unitat


 
Per últim dir-vos que aquest mes el portes obertes no serà el primer diumenge sinó el segon, el dia 8 de maig.  Si voleu venir teniu la informació al bloc!

 
Que tingueu una molt bona setmana!-- 
Salut i bons aliments!
David, Nia i Mima


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada