dilluns, 18 de juliol de 2011

setmana del 18 al 24 de juliol


Bon vespre!


Aprofitant que la Debby ara mateix esporgava les marialluises que en David va plantar a l'hort gran, us en posarem unes fulles a les caixes perquè en proveu la infusió.  Aquesta herba d'aroma cítrica és boníssima tant calentona com ben fresca, així que depenent del clima i l'estat d'ànim, feu-la com volgueu.  Les seves virtuts més conegudes són la digestiva i relaxant, però si feu una mica de recerca li trobareu moltes aplicacions medicinals i culinàries.

Aquesta setmana a les caixes arriben ja en més abundància els esperadíssims tomàquets, així que no marxeu de vacances!  O si més no emporteu-vos-els!  Fora bromes, recordeu que si penseu marxar de vacances el més fàcil per nosaltres és que trobeu un benefactor de la vostra caixa setmanal de verdures, ja que ara és quan més producció tenim i quan més persones fan vacances.  L'any passat va anar molt bé.  Pels que sou nous, en la mesura del possible, si no hi podeu ser per fer la recollida habitual, demaneu a familiars o amics que la recullin per vosaltres; i així tots contents!
A part de tomàquets, les caixes duen pebrots verds llargs (els de morro de vedella encara han de madurar), cogombre, alguna mongeta tendra —aquests dies poc calurosos han enlentit una mica la producció—, porro, algun bròquil o alguna col, carbassons bledes, pastanaga i enciam.  Si hi trobeu pebrotets petits i verds... compte!  són els anomenats "del padrón" i a final de temporada ja en diem "del perdó" perquè són ben picants... però una delícia fregits i amb una mica de sal!  Al mig de la taula i a veure a qui li toca suar!

Al camp ja us podeu imaginar que aquests dies de feina n'hi ha moltíssima.  Hauríem de treure algunes herbes que ja volen granar i les carbassoneres ja han agafat oïdiu a les fulles a causa de la humitat.  Si en planteu i us passa el mateix, recordeu que ruixant-hi àcid làctic o iogur diluïts cambien el PH de la planta i no deixem proliferar el fong.  També és molt eficaç per aturar l'oïdiu o cendrosa pulveritzar-hi una dilució de sofre a primera o última hora del dia.

I parlant d'horts i hortalans aquest diumenge vam tenir la molt agradable visita de l'Albert i la Vanessa, de Lleure Agrari, amb qui vam intercanviar llavors, plantes, coneixement i històries diverses.  Ens en queda el regust dolç de que malgrat la pèssima situació global del món, cal ser crític però alhora pensar positivament i actuar des de l'esperança i fent les coses tant bé com poguem.  Una forta abraçada des de Manlleu!  Tot passejant vam tenir temps d'observar l'evolució de les orenetes i també de com més de tres aranyes s'han repartit una de les estrucultures que tenim repartides per l'hort.  Visca la cooperació!

fotografia de Joan Pujol Creus


Els excedents i complements que tenim aquesta setmana per vendre a part de les caixes són:
Bledes (normals o de colors) a 1€/manat (aprox 700g)Enciams meravella a 1€/unitatRemolatxes a 1.70€/kgEnciams escarolers a 1.20€/unitat
Pastanagues a 2.50€/kg
Porros a 2.50€/kg
Carbassó a 1.30€/kg
Patates a 2€/kg

Feu la comanda de VERDURA ECOLÒGICA fins dijous migdia pels de Centelles i Manlleu.  Dijous a mig matí a L'Aura de Manlleu; al vespre baixarem a Centelles i divendres matí a l'Espai Solidari de Manlleu.  També podeu recollir-ho a l'hort qualsevol dia, si ens ho feu saber abans.


PLANTER d'ESTÈVIA a 0.50€/unitat 

ALOES de 4€ a 12€/unitat

FORMATGES ECOLÒGICS (fem comanda per aquest dijous):
 
Formatge de llet pasteuritzada de vaca 14€/kg               El petit fa aproximadament 400g
               El gran aprox. 700g
Formatge de llet crua de vaca 15€/kg               El petit fa aproximadament 400g               El gran aprox. 700gTarrina de Formatge fresc* (pes net aprox 150g) a 2'50€Crema per untar*, aprox. 250g (molt bo, amb un punt àcid) 2'50€
 
 Comanda d'OUS DE PAGÈS —de l'Àvia—, L'alimentació de les gallines és natural (restes de verdura, blat de moro i blat) i tenen accés a l'exterior però el gra no és ecològic; comandes fins dijous al migdia:1'50€ 1/2 dotzena; 3€ la dotzena Comanda de FRUITA ECOLÒGICA quan més aviat millor, anotem comandes fins esgotar existències: 

Poma Golden 1,70€/kgPlàtans de Canàries 2,85€/kg
Pera nova  2,70€/kg
Prunes a 2.50€/kg
Préssecs a 3.20€/kg
Síndries per encàrrec a 1.70€/kgQue tingueu una molt bona setmana!

-- 
Salut i bons aliments!
David, Nia i Mima

www.hortviu.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada