dimarts, 4 de juliol de 2017

setmana del 4 al 9 de juliol

Llums i ombres
al bosc i a les hortes;
fractals de vida en moviment.
Som aquí, ara, en plena joia de viure.


Bon dia!


​Avui és en David qui fa un resum del juny a El Vilar.

​El mes de Juny ha set molt sec i calurós.
Hem estat collint cogombre, remolatxa, api, enciam, julivert, col kale, bròculi, patata, ceba tendra, mongeta tendra, cabassó, prunes, nespres, bledes i ​fonolls.  Ja entrat el Juliol, amb l'ajuda de la Nia, l'Aram i la Núria, hem començat a collir porros, pebrots i aubergínies, tot un èxit, ja que a Manlleu l'aubergínia la collíem cap a finals d'agost.  A punt estan per madurar els tomàquets, síndries i melons, i les carbasses potimorró ja comencen a engreixar-se, i la primera sembra de fesol ja floreix.

Durant aquest mes hem plantat 200 kg de patata monalisa per collir tardana, hem sembrat més fesol, hem sembrat pastanaga que ja ha brotat i també tres línies de mongetera per tendre de mata baixa. Hem treballat la feixa de dalt on hi havia fava i pèsol, les feixes de la patata, la de sota el galliner i la del camp gran de baix de tot, que a l'agost omplirem de cultius d'hivern com ara porro, calçot, cols, espinac, bleda, escarola, enciam, naps, etc...

La feixa de les patates ja està apunt per plantar cultius de tardor-hivern, només falta instal.lar el reg que ja tenim al cobert.  Ben aviat collirem la ceba seca de figueres, que n'hi haurà molta, i ens deixarà uns bons espais per a fer cultius d'hivern.

A la feixa de sota el galliner espero poder aconseguir planter aviat per fer plantades tardanes de mongetera de mata alta i de carbassó, a la feixa de dalt estic mantenint la terra neta per quan sigui el moment fer un jardí florit de culinàries, aromàtiques i medicinals per a nens i turistes, al costat dels mini-horts.
Altres projectes a curt termini són fer un seguiment dels arbres fruiters existents, col·locar trampes de vespa asiàtica per comprovar que no n'hi hagi i iniciar el cultiu de bolets.


A algunes tomaqueres hi he vist tuta absoluta, una oruga barrinadora del tomàquet, però de moment no és plaga.  També he observat que en la varietat tomata de pera alguns tenen "cultorrat", que és una malaltia que expressa carències de potassi a la terra o la impossibilitat d'absorció de la planta per asfíxia reticular, això ho corregirem treballant la terra a més profunditat (ja que a l'haver estat pastures ha patit molta compactació) i adquirint en breu una escampadora de fems per adobar i poder afegir nous nutrients a la terra.  Fa vàries setmanes que busquem aquesta eina per la zona; i si en breu no la trobem la farem portar d'Itàlia o Regne Unit perquè comença a ser molt necessària per la correcta gestió agrícola.

Altres plagues típiques com oruga de la col, aranya roja o escarbat de la patata, no han aparegut, lo qual és molt bo perquè indica que no hi ha una població estable a la zona, i malalties com mildiu o oidiu (fongs) de moment no han aparegut.

Aquest últim cap de setmana hem tingut molta sort, ja que a la ciutat de Girona es varen acumular gruixos de calamarsa de 30 cm i varen caure més de 50 litres per m2 en una tarda, aquí ha plogut 15 litres al llarg de la setmana i molt ben caiguts.  És poca aigua però ens ha permès saonar la terra i fer les tasques pertinents per anar-la tornant sedosa.

Altres feines que hem fet són nesprar la vinya que ja comença a arribar als 2metres (i que algunes fructifiquen!), també nesprar tomata i cogombre;  amb la desbrossadora manual de ganivetes varem desbrossar les herbes que s'havien descontrolat dels porros i les cebes, que va ser una idea del propietari i realment ha anat molt bé, ja que millorarà el cicle del cultiu i ens estalviarem un munt de llavors d'herbes adventícies escampades per les dues feixes, que tornarien a brotar i a omplir d'herba els cultius; a més, aquesta tasca facilitarà la collita de les cebes i els porros.


Finalment comentar que diumenge vam tenir la segona visita de portes obertes a les hortes d'El Vilar i que els assistents han gaudit molt i ens han felicitat per la feina feta i l'entorn privilegiat.
Nosaltres cada dia estem més agraïts per poder gestionar la finca del Vilar, ens l'estimem i ens sentim part d'aquesta meravella!  Properament farem i penjarem fotos...


Aquesta setmana les caixes petites 
​​
porten
​ 1kg de patates, 1,5kgs de carbassons, 
​500gr de tomàquets, ​
​un enciam escaroler, ​un manat de ceba tendra, 400gr de porros i 350gr de pastanaga; a les caixes grans hi posarem tot lo anterior i també 500gr de mongeta tendra, cogombres, albergínies i pebrots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada