Agroecologia


PRODUCTE BIO?  PRODUCTE ECO?  POTSER SÍ PERÒ... MIRA L'ETIQUETA I INOFRMA'T D'ON VE!

L'agroecologia és un concepte que n'abarca molts d'altres, però que es diferencia de l'agricultura ecològica sobretot en els següents punts:


L'agroecologia té en compte els següents factors: local (la proximitat!) i d'altres factors com el social, el mediambiental, la igualtat de gènere, els drets humans, la sobirania alimentària, la vida digna pel pagès, la recuperació i manteniment de varietats antigues i el foment de la biodiversitat.

De productors ecològics n'hi ha molts i això està molt bé, perquè almenys no s'utilitzen biocides de síntesi químic.  Però si vols afinar i veure quin model de producció i comercialització té cadascun d'ells, investiga!  En general als supermercats i botigues trobaràs producte ecològic de grans productors que l'únic que fan és complir amb una normativa de no usar productes tòxics per l'ésser humà i que no deixin residus perillosos a la natura.   Què et semblaria si, a més a més, poguessis escollir que el teu productor fos del més aprop possible, es guanyés dignement la vida, tractés amb igualtat els seus treballadors i treballadores, fomentés la biodiversitat de la vostra zona, s'enxarxés amb altres productores afins... D'això se'n diu pagesia agroecològica i si busqueu una mica més enllà del màrketing, trobareu moltes petites productores i artesanes molt més aprop del que us penseu.  No ens trobareu, però, a grans botigues i supermercats perquè acceptar que ells ens posin el preu és acceptar la precariarització de la nostra feina.


Fa uns anys els camps que voltaven les ciutats d'utilitzaven per produir el menjar que la gent que vivia en aquella regió necessitava.  Actualment, el model alimentari és incoherent:  el menjar es trasllada amunt i avall, de dret i de través pel globus terraqui amb tot el que això comporta a nivell mediambiental; mentre que a Catalunya els camps soieis i fèrtils s'han anat o bé edificant per a grans zones industrials, planificació urbanística o, en el millor dels casos, s'utilitza per a fer agricultura intensiva encarada a la producció d'aliment per als porcs de mitja Europa i part d'Àsia.  Però només s'aconsegueix produir un 20% del que necessiten menjar!  La resta de soja i altres aliments s'importa d'EUA.  És lògic?  Què mengem?  D'on ve?  Com ha estat produït?  Què en sabem del que comprem?

Formem part de la Xarxa de Productors Agroecològics de Catalunya amb qui volem
posar de manifest totes aquestes incongruències i proposar canvis per a la sobirania alimentària, amb aliments de qualitat, a preus raonables, tornant a la venta directa i als circuits curts de comercialització, a la relació entre productors i consumidors finals...