Comerç JustUna de les persones que ha ajudat a tirar endavant el nostre projecte ha set la Maite, de l'Espai Solidari de Manlleu, que ha donat a conèixer els nostres aliments i la nostra tasca a moltes persones que avui en dia són clients fidels.  La Maite des del principi ha cregut en nosaltres i ens ha dit que som Comerç Just del Nord, ja que no formem part dels grans circuits de la indústria i l'economia, sinó que fem venta directa, coneixem els consumidors, ens autogestionem, decidim nosaltres quin és el preu just, respectem el mediambient, etc.

De tant en tant promocionem els productes de Comerç Just entre els cistellaires i coneguts, perquè a part de ser productes  boníssims i molt sans, estan fets amb criteris que respecten els drets humans, el mediambient i la vida en general.  Com a productors ens agradaria pensar que tots els productors del món poguessin ser feliços, autosuficients, autònoms i respectats; i que els seus fills puguin jugar i gaudir de la infància tot el temps que els pertoca.

Què té de Comerç Just la nostra petita empresa, que no tingui un altre model productiu?  Això ho veuríem molt clar si coneguéssim el circuit que fan els productes que arriben en un supermercat o en un mercat setmanal.  A Manlleu per exemple tenim a la plaça els revenedors, per una banda, i els productors locals que venem directament el nostre producte, per una altra.  Amb els nostres models productius sabem en tot moment d'on provenen les matèries primeres, com han estat produïdes, quin impacte han tingut en el mediambient, quants kms han recorregut fins el consumidor final, etc.  En el cas dels revenedors, en la majoria dels casos estan venent productes que han necessitat molta energia per arribar fins aquí (energia combustible, que sol ser petroli o querosè); que han estat produïdes per persones en situació laboral precària o totalment il·legal (com és en el cas de la majoria de finques del sud d'Espanya —només així es poden explicar els preus finals) i que no tenen empoderament en l'empresa, és a dir, obtenen un petit sou per fer la feina més dura, mentre que l'amo s'endú el gran benefici sense fer gairebé res. Aquests i altres aspectes seundaris formarien el que podríem anomenar el Comerç Injust, que l'únic aspecte aparentment positiu que podrien tenir seria el fet que el preu final sigui molt assequible pel comprador; però és una fal·làcia, ja que el preu humà i mediambiental implicat és inassumible.

En quant al concepte més conegut del Comerç Just, que seria el Comerç Just amb els països del Sud, us recomanem sobretot que consumiu Comerç Just quan es tracti de productes exòtics que no es cultiven aquí, com ara cacau, tè, cafè, sucre, quinoa, etc., ja que molt sovint provenen de països en vies de desenvolupament on la ferocitat de la globalització masses vegades atropella aquests criteris, posant els interessos econòmics per davant de tot.

Coneixem dues botigues a la comarca: L'Espai Solidari de Manlleu (c/del Compte, 4. Dalt Vila) i El Racó del Tibet, de Vic (c/Gurb, 52). En ambdues botigues hi treballen persones compromeses amb aquesta causa, i tant hi trobareu productes d'alimentació com artesania i roba precioses provinents de cooperatives nacionals i d'altres països. S'ha de veure!
Si esteu interessats en adquirir productes d'aquestes botigues però no us hi podeu acostar, podem fer-vos de pont afegint-ho a les vostres caixes de verdura.