amunt

Mites de l'ecologia

La pagesia agroecològica més enllà de l'etiqueta eco

Alguna vegada has dubtat en les diferències entre un producte bio, un d'ecològic i un d'agroecològic

A vegades una certificació no és suficient, cal mirar l'etiqueta i informar-se bé d'on ve. No és el mateix un enciam eco que vingui de 200km de distància que un enciam eco que estigui fet a prop d'on és consumit.

La pagesia agroecològica va més enllà de l'ecologia

L'agroecologia és un concepte que n'abasta molts d'altres, es diferencia de l'agricultura ecològica sobretot perquè té en compte els següents factors:

  1. La proximitat (és local)
  2. El social
  3. El mediambiental
  4. La igualtat de gènere
  5. Els drets humans
  6. La sobirania alimentària
  7. La vida digna pel pagès/a
  8. La recuperació i manteniment de varietats antigues
  9. El foment de la biodiversitat

De productors ecològics n'hi ha molts i això està molt bé, perquè almenys no s'utilitzen biocides de síntesi química. Però si vols afinar i veure quin model de producció i comercialització té cadascun d'ells, investiga! 

En general als supermercats i botigues trobaràs producte ecològic de grans productors que l'únic que fan és complir amb una normativa de no usar productes tòxics per l'ésser humà i que no deixin residus perillosos a la natura. 

Què et semblaria si, a més a més, poguessis escollir que el teu productor fos del més a prop possible, es guanyés dignament la vida, tractés amb igualtat els seus treballadors i treballadores, fomentés la biodiversitat de la vostra zona, s'enxarxés amb altres productores afins...

D'això se'n diu pagesia agroecològica i si busqueu una mica més enllà del màrketing, trobareu moltes petites productores i artesanes molt més a prop del que us penseu. No ens trobareu a grans botigues i supermercats perquè acceptar que ells ens posin el preu és acceptar la precarització de la nostra feina.

Fa uns anys els camps que voltaven les ciutats s'utilitzaven per produir el menjar que la gent que vivia en aquella regió necessitava. Actualment, el model alimentari és incoherent: el menjar es trasllada amunt i avall, de dret i de través pel globus terraqui amb tot el que això comporta a escala mediambiental; mentre que a Catalunya els camps soieis i fèrtils s'han anat o bé edificant per a grans zones industrials, planificació urbanística o, en el millor dels casos, es fa servir per a fer agricultura intensiva encarada a la producció d'aliment per als porcs de mitja Europa i part d'Àsia. Però només s'aconsegueix produir un 20% del que necessiten menjar! La resta de soja i altres aliments s'importa d'EUA. És lògic?  Què mengem?  D'on ve?  Com ha estat produït?  Què en sabem del que comprem?

L'HortViu compta amb la certificació d'ecològic pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Així i tot, creiem que l'ecologia va més enllà que un certificat, creiem que és important des d'on es cultiva la terra, i com es participa en un sistema alimentari just per a la terra, els i les pageses, i els i les consumidores finals.

La Xarxa de Productors Agroecològics de Catalunya

HortViu formem part de la Xarxa de Productors Agroecològics de Catalunya amb qui volem posar de manifest totes aquestes incongruències i proposar canvis per a la sobirania alimentària, amb aliments de qualitat, a preus raonables, tornant a la venta directa i als circuits curts de comercialització, a la relació entre productors i consumidors finals.

 


Des del 2011 formem part de "la xarxeta".

Ens uneix el fet de buscar solucions comunes a les necessitats individuals de cada projecte. Estem en contacte diari mitjançant les noves tecnologies i això, per exemple, ens permet recolzar-nos en els moments que necessitem cobrir la demanda d'un producte que no podem cobrir amb el que ha produït l'hort. Tenim un moll de càrrega i descàrrega al Vallès on intercanviem comandes de fruita i verdura, assegurant que han estat produïts de manera agroecològica i també amb la certificació ecològica del CCPAE. Ens reunim 3 vegades l'any per debatre i fer visites tècniques als diferents projectes que la conformem.

Aquest és el model d'ecologia que volem continuar cultivant des de l'HortViu, i creiem que és la manera d'arribar a sostenir la sobirania alimentària. En especial, ens emociona saber que a més d'influir en el sistema agroalimentari, també hi ha una relació molt especial entre pagès i consumidor que a nosaltres ens encanta conservar, i per això sempre voldrem mantenir el model de venda directa.

En aquest sentit, encaixem el funcionament setmanal de compra per la web i entrega al punt de recollida amb les visites periòdiques a l'hort on ens encanta conèixer-vos i mostrar-vos com cuidem la producció dels aliments. I també us fem arribar una newsletter setmanal on podeu saber més de com avança el projecte, fotos de l'hort, les verdures, del procés que cultivar i muntar les cistelles... Aquest és el model que més ens agrada, tenir-vos a prop i donar al consumidor final l'oportunitat de saber com ha estat cultivat l'aliment que consumeix.