amunt

La finca a on es troba l'HortViu té història

I actualment acull 3 projectes ecològics

La finca a on es troba l'HortViu té història
La finca a on es troba l'HortViu té història

L'HortViu es troba a la finca d'El Vilar, a la Vall de Cogolls, municipi de Les Planes d'Hostoles.  El Vilar té vestigis medievals i hi ha pergamins que parlen de la compra de la seva llibertat del domini feudal, fet que va permetre als antics propietaris prosperar però alhora haver-se de protegir dels malfactors.  

La finca es troba al fons de la Vall de Cogolls, protegida del Nord i amb bona exposició solar des de mig matí fins a mitja tarda.  Al sud veiem la cinglera d'El Far i el Santuari de la Salut, i a l'Oest l'ermita de Sant Salvador, construïda sobre el castell de Puigalder que data del 1100 d.C.

A la façana de la casa es troben diverses espitlleres o espilleres, obertures verticals petites i allargades que tindrien la funció de protecció per part d'arquers en l'època medieval o bé per fer entrar una mica de llum. 

Molt més recentment, durant el segle XX, a El Vilar hi vivien els masovers de cognom Guerra, una família extensa que portava els camps de cultiu i la ramaderia diversificada.

Quan l'actual propietari, Joan Juanola Vila, va comprar la finca, va reformar les dues edificacions del costat de la casa principal:  la pallissa, que es destina al lloguer per turisme, i la masoveria, on vivim nosaltres.

Actualment, la masia original d'El Vilar està conservada però no reformada.  Per les seves excel·lents característiques (fosca, seca i fresca) l'utilitzem com a magatzem per guardar-hi les collites de patata, ceba, carabasses, moniatos, etc.

El Sr. Juanola ha tingut inquietuds ecològiques des que era petit i amb la compra de la finca d'El Vilar, la Llereda, El Portet i el prat que les uneix, La Peça, va visualitzar la possibilitat de posar en marxa un projecte agroecològic que servís de model per tal que altres poguessin replicar.  La idea és que les finques siguin sostenibles amb els projectes personals dels masovers i masoveres sumat als ingressos derivats del turisme rural, part dels quals es destinen a reinvertir en les necessitats de les finques.  Actualment, a El Vilar ens dediquem a la producció ecològica de verdures i algunes fruites, a El Portet tenen cabres en extensiu i estan acabant d'ultimar la posada en marxa d'elaboració de formatges del seu ramat i a La Llereda es dediquen a la bioconstrucció.

Per més informació i consultes del turisme rural sostenible, podeu consultar el web www.elvilarielportet.com.